Zážitková angličtina

aneb tradice netradičně

Jiný kraj, jiný mrav. Toto rčení platí pro každou zemi a u tradic a svátků dvojnásob. Během březnových hodin anglického jazyka získali žáci mnoho informací o svátcích v anglicky mluvících zemích ve srovnání s našimi zvyky. A protože si uvědomujeme, že poznatky vyvozené z prožitku mají svoje výhody, rozhodli jsme se i pro zážitkové učení formou přípravy zákusků a moučníků, které souvisejí s významnými dny.

Odrazovým můstkem pro první skupinu bylo téma narozeninová oslava, kterou začínala 3. lekce v učebnici Bloggers 3. Oslavy narozenin jsou v Americe, stejně jako i jinde na světě, příležitostí, jak si beztrestně zamlsat. A tak byla naše společná birthday party spojená především s pečením amerických sušenek cookies, které byly opravdu yummy. Naše kulinářská akce se konala dne  30.3.2022 a celou jsme ji pro vás zdokumentovali v podobě fotografií.

Druhá skupina se zaměřila na tradiční předvelikonoční tradici ve Velké Británii, tzv. Pancakes day (Palačinkový den) – obdoba našeho Masopustu, koná se v den před začátkem postní doby. V tento den se děti učí o symbolice svátku, ve školách i doma vyrábějí palačinky a na vesnicích pořádají soutěž, kde lidé běží a obrací palačinku na pánvi – vyhrává ten, kdo je první v cíli s celou palačinkou. A tak si druhá skupina angličtinářů připomněla tento britský  svátek výrobou chutných palačinek. Využili jsme starý anglický recept, který jsme našli na internetu. Náš Palačinkový den se sice nekonal ve stejný den jako v Británii, ale palačinky se i tak opravdu povedly.

Tags

Leave a comment