Děti a příběhy hraček

Ve středu 21. 5. se vydaly všechny děti ze školky na výlet do Poličky na výstavu dřevěných hraček. Rozehrát i odkrýt příběh tradičních i moderních dřevěných hraček. Představeny byly hračky od konce 19. století až do současnosti z muzejních sbírek i od současných moderních autorů.

Dřevěné hračky v sobě ukrývají spoustu příběhů. Příběh stromu, ve kterém rostou, aby mohly být vyřezány, příběhy jejich tvůrců a především příběhy, které s hračkami rozehrávají samy děti a všichni ti, kdo si rádi hrají. Na výstavě se děti seznámily s tím, kde všude se hračky vyráběly či vyrábějí, ale také jak vznikají a co obnáší práce těch, kteří se jejich výrobě věnují.

Nahlédly také do soustružnické dílny a odtajnily příběh vzniku hračky krok za krokem. A nezůstalo jen u teorie! Výrobu hračky si děti vyzkoušely i prakticky, pod rukama jim vznikla dřevěná káča.

A co by to bylo za výstavu o hračkách, kdyby si děti nemohly hrát!

Výstavou prolínají rozmanitá zákoutí, kde si děti mohly rozehrát své příběhy, vystavět město z dřevěných kostek nebo je naložit na korbu náklaďáku a převést do jiného příběhu. Rozezvučit dřevěné hudební nástroje a svou fantazii a zručnost prověřit při skládání, vkládání, provlékání či navlékání. Velkou zajímavostí byla i vláčkodráha a kuličkodráha. Sami se podívejte, jak si děti výlet užily a kdybyste chtěli, výstava trvá až do 1. září 2024.

Leave a comment