Náš školní šraml

Ukončení letošního tématu projektu Tady jsme doma s názvem Cesta za pokladem aneb s lidovou písní každý den proběhlo na naší škole ve čtvrtek 13. června nezapomenutelným setkáním prvňáků a deváťáků.

Před závěrem školního roku navštívili deváťáci své nejmladší spolužáky, aby je všechny společně dohromady spojilo zpívání a muzicírování.

Deváťáci, kteří umí hrát na nějaký hudební nástroj, si ho přinesli do školy a vytvořili školní hudební těleso – pořádný školní šraml. Společně hráli na kytaru, ukulele, flétnu, piano, saxofon, akordeon a další rytmické nástroje, které si půjčili od prvňáků. 

Základem setkání byly lidové písně, které se prvňáci během školního roku naučili. Byla to však i skvělá příležitost pro vzájemné učení. Prvňáčci si nechali zahrát svoji letošní nejoblíbenější píseň “Na rozlúčení” a s velkým nasazením si ji s kapelou zazpívali. Naopak deváťáci děti naučili jednu novou lidovou “Vysoký jalovec”. Ten se také nakonec stal písní dne a celé dopoledne jednoznačně ovládl.

Od klasických lidových písní se během setkání přešlo k autorsky zpracovaným písním skupiny Čechomor a zpívalo se “Mezi horami”.

Celé dopoledne bylo plné údivů, učení, napodobování, úsměvů, hudby a radosti. Deváťáci se stali mentory pro prvňáčky, a ti se přes svou počáteční nervozitu s nimi spřátelili.

Toto setkání ukázalo, jak hudba může spojit různé generace a vytvořit nezapomenutelné zážitky.

Leave a comment