Prvňáčci na výletě

Naše malé školáky z první třídy čekal opravdový výlet. Tentokrát se vydali na cestu za dobrodružstvím a poznáváním nejbližšího okolí místa, kde žijí. Nechali se odvézt autobusem ke studánce Korejtko v Pernštejně.

Odtud putovali po naučné stezce z podhradí až k hradu Pernštejnu. Cestou do kopce po pivovarské cestě obdivovali Haslingerův kříž, nahlíželi do zahrad až došli na 1. nádvoří, které posloužilo k ranní svačině.

Posilněni a občerstveni se vydali na blízkou vyhlídku Maria Laube. Cesta nebyla dlouhá, ale po nočních deštích to v lese hodně klouzalo a poslední strmou část cesty museli jít velmi opatrně. Z malého dřevěného altánku však měli úžasný výhled na hrad i okolní krajinu.

Z vyhlídky se znovu vrátili na Pernštejn, kde si prohlédli dělovou baštu uprostřed čela prvního předhradí a vyzkoušeli si jednu z částí obranného systému hradu. Přes Barkabán vstoupili na druhé nádvoří, kde obdivovali dřevěná děla.

Cestou do Nedvědice se hned pod hradem zastavili u pernštejnského tisu, kde jim paní učitelka četla pověsti. Na Kovářově louce se vydováděli na skluzavce „pro tři“ a pohráli si v dřevěném vláčku.

Žádný výlet se neobejde bez suvenýrů, takže si i prvňáčci kupovali turistické vizitky, známky a dobrůtky, aby na výlet i po letech vzpomínali, vždyť byl dobrodružný, zábavný a také trochu poučný.

Tags

Leave a comment